Radon er en gas, som udvikles, når radioaktive stoffer i undergrunden henfalder. Radioaktive stoffer så som radium findes overalt i undergrunden, dog hyppigst forekommende i områder med moræne ler eller klippegrund, som for eksempel i det sydøstlige Sjælland og på Bornholm. Radon kan slippe ind i dit hjem gennem revner i fundamentet – og er resten af huset tæt, kan gassen ikke slippe ud, men ophober sig i stedet i stuer og værelser.

Kan radon være farligt for mig og for min familie?

Radon menes at være den næst hyppigste årsag til lungekræft i Danmark (rygning er stadig den største synder). Er du således ryger, og bor i et radon inficeret hus, er din risiko for at udvikle lungekræft meget høj. Samtidig er der meget, som tyder på, at høje værdier af radon i private hjem kan forårsage andre kræft former, for eksempel leukæmi hos små børn. Under alle omstændigheder er det ikke en risiko, som er værd at løbe. Og derfor bør du få testet dit hjem for radon.

Få målt radon niveauet i dit hus

Hvis du har dit hjem under mistanke for at være inficeret med den skadelige radon gas, er det en god idé at få målt niveauet af radon. På den måde kan du få vished om hvorvidt niveauet ligger over eller under de fastsatte grænse værdier – og træffe de nødvendige foranstaltninger, skulle det vise sig, at radon niveauet i dit hus er for højt.

Hos radonhuset.dk kan du bestille en radon måleboks, som du selv kan sætte op og bruge til at skabe et billede af radon niveauet i de forskellige rum. Skulle du ønske en grundigere og mere tilbunds gående undersøgelse, kan radonhuset.dk tilbyde et besøg af en ekspert, som samtidig kan rådgive om muligt løsninger på dit radon problem.

Du kan læse mere om radonsikring og måling af radon værdier på radonhuset.dk