Vi opstiller det scenarie, at du er en kloakmedarbejder, der er blevet kaldt ud for at udføre noget kloakservice i Hjørring. Hvad skal du så gøre forud?

Du skal selvfølgelig kende arbejdets omfang ved at vide, hvad du skal lave derude ved kloakken. Er der brug for en TV-vogn, der kan lave en kameraundersøgelse dernede?

Skal du selv ned i kloakken og kigge rundt for at se, hvor problemet ligger, hvis man ikke er helt sikker?

Eller er det nok med at komme ud at spule igennem et område, hvor der er sket noget forstoppelse for eksempel i forbindelse med et stort fald af vand?

Eller er det noget helt andet eller en kombination af flere?

For når du har fundet ud af disse områder, så er det med at tænke på sig selv, for det er jo nede i kloakkerne, at der ikke er særligt hygiejnisk, har god sanitet eller for den sags skyld er særligt ren.

Og det er jo netop pointen med et kloaksystem, som vi indførte for et par hundrede år siden, som var med til at højne levestandarden for os mennesker, så vi ikke decideret skulle leve i vores egen afføring, men nu kunne gemme det væk og sende det til forarbejdning/genbrug eller ligefrem udslettelse.

Så når nogen, i form af kloakfolk, tager en tørn for menneskeheden for at gøre rent de steder, hvor vi andre ikke ønsker at betræde, men som skal ordnes, så skal man være godt beskyttet.

Så hvis du vitterligt skal ned i kloakken og ikke kan undgå det, så skal du helst have en beskyttelsesdragt på, så du ikke indånder alskens sygdomme, som der kan samle sig i fæces og urin.

Man skal både undgå at få det på kroppen, på huden eller under huden.

Og så er det ellers bare med at få udført ens arbejde.